Buiten padellen heeft veel voordelen. De buitenlucht geeft je een fijn gevoel en het opsnuiven van de frisse lucht doet wonderen. Wanneer je lid bent van een padelvereniging, is het ook nog eens goedkoper om buiten te padellen dan binnen. Het enige wat vervelend kan zijn, is het weer. Zeker regen. Kun je überhaupt wel padellen in de regen?

Het speelveld

Bij veel regen wordt de baan gladder en gaat het spel een stuk sneller. De kans op blessures wordt verhoogd vanwege het risico op uitglijden. De wanden doen andere dingen met de bal dan bij droog weer. Door vochtige wanden komt de bal steeds minder goed op en vliegt de bal sneller van de wand af.

De ballen

Padelballen nemen water op, zowel van de regen maar ook van de natte vloer. De ballen gaan dan pluizen en worden een stukje zwaarder. Je merkt het bijvoorbeeld goed bij het geven van een lob. De bal komt veel moeilijker van je blad af. Deze factoren geven een ander stuitgedrag van de ballen. De stuit op de grond wordt lager. En als de natte bal tegen de wand stuit, heeft hij weinig rebound maar glibbert hij eraf. Het maakt padel tot een ander soort spel.

Het racket

Door regen kan het racket uit je hand glijden. Gelukkig heb je dan nog het veiligheidsbandje, maar het speelt niet lekker met een natte grip. Bovendien zijn de rackets niet gemaakt voor ons natte weer. Het materiaal (zacht schuim of EVA-rubber) is niet goed bestand tegen de regen, en zal op den duur zijn veerkracht verliezen.

Tips voor het spelen van padel in de regen

Als je toch wilt padellen in de regen, zijn er een paar tips die je kunnen helpen om veilig en comfortabel te spelen.

  • Houd de ondergrond en de omstandigheden goed in de gaten. Als de baan glad wordt of de regen te hevig waardoor ballen en rackets beschadigd worden, is het verstandig om te stoppen met spelen.
  • Neem extra kleding mee. Doe een droog shirt aan als je naar huis gaat.
  • Draag schoenen met een goede grip zodat je niet te snel uitglijdt.
  • Kies voor padelballen die wat beter bestand zijn tegen vochtige weersomstandigheden, zoals de Tretorn Tour en de Bullpadel Next.
  • Vergeet niet om ballen te drogen te leggen. Het liefst op kamertemperatuur. Dan gaan ze wat langer mee.
  • Vergeet je racket na het spelen niet af te drogen. Dan heb je minder kans dat het vocht in je blad trekt. Ook het racket leg je te drogen op kamertemperatuur, om beschadigingen/slijtage zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Vergeet ook niet je schoenen te laten drogen. Haal de zooltjes uit je schoenen om de gehele schoen zo goed mogelijk te laten drogen.