Zowel tennis als padel is een snelle en dynamische sport. Een blessure is helaas daardoor nooit helemaal te voorkomen. Door een verkeerde beweging kan er ineens een blessure inschieten. Als je last krijgt van een blessure is het verstandig om direct actie te ondernemen om de blessure aan te pakken. Dit zijn de meest voorkomende blessures.

Pijnklachten bij de knie

De meeste padellers krijgen te maken met blessures aan de knie. Dit kan komen door een disbalans in de spieren tijdens het spelen. Of door een verkeerde beweging, waardoor de spieren rond de knie verrekt zijn. Het eerste advies wat een dokter hiervoor zal geven is om rust te houden. Dit hoeft alleen niet te betekenen dat je meteen moet stoppen met padellen. Het is belangrijk om het weer langzaam op te bouwen. Het advies kan ook zijn om met een brace te spelen. Dit is een strakke band die je voor extra ondersteuning rond je knie kan vastmaken. De brace geeft de knie stabiliteit en ondersteuning tijdens het spelen van padel. Je hebt de kniebrace op verschillende niveaus. Als je lichte pijn ervaart kan je voor een simpel model gaan tot extra support bij zwaardere blessures. 

Tenniselleboog

Een tenniselleboog klinkt als de blessure die je kan oplopen met tennis. Je kan de blessure inderdaad oplopen met tennis, maar 95% van de patiënten heeft nooit tennis gespeeld. Het is een blessure die dus zowel bij tennissers als niet-tennissers kan voorkomen. Spelers vanaf 35 jaar lopen een groter risico op een tenniselleboog. Bij een tenniselleboog zijn de strekspieren van de pols overbelast. Er zijn hierdoor kleine scheurtjes ontstaan in de pees van de polsstrekker. Dit kan soms in één slag gebeuren als je bijvoorbeeld de bal verkeerd raakt. Maar het is ook een blessure die er geleidelijk in kan sluipen. Eén van de symptomen is een stekende of brandende pijn aan de buitenzijde van je ellenboog. Als je blijft tennissen is het belangrijk minder vaak te spelen en rustig aan te doen. Het kan ook slim zijn om te tennissen met een speciale elleboogbrace. Deze brace oefent druk uit op specifieke spieren, waardoor je minder last hebt van pijn tijdens het spelen.

Verstuikte enkel

Problemen met de enkelbanden of een verstuikte enkel is helaas een veelvoorkomende blessure onder padellers. Een kwart van de blessures in de padelwereld heeft te maken met een verstuikte enkel. Als je de enkel verstuikt voel je dit direct door pijn in de enkel. Heel soms kan je zelfs iets voelen scheuren of knappen. Vaak moet je hierna rust houden. Het letsel kan binnen twee weken herstellen, maar soms is er twee maanden voor nodig. Tijdens deze periode mag je niet sporten. Daarna is het verstandig om voorlopig te spelen met een enkelbrace. De enkelbrace geeft ondersteuning tijdens het padellen en voorkomt dat je niet meteen opnieuw letsel oploopt.

Polsblessure

Een polsblessure wordt ook wel tendinopathie genoemd. Hierbij is de pees in de pols beschadigd of geïrriteerd. Tijdens het padellen wordt de pols flink belast, waardoor er een klein scheurtje in de pezen kan ontstaan. Als dit scheurtje niet voldoende hersteld kan het gaan irriteren en krijg je last van pijn in de pols. Soms voelt de plek ook warm aan waar de pijn zit. Het advies bij een polsblessure is om rust te nemen en tijdelijk minder te padellen. Na de rustperiode moet je het padel langzaam opbouwen. Maak hierbij eventueel gebruik van een polsbrace om je pols te ondersteunen. Er komt zo minder druk op de pols te staan.

Zweepslag

Bij een zweepslag van de kuit is er een (gedeeltelijke) spierscheuring in de kuitspier ontstaan. De oorzaak van een zweepslag is een plotselinge, grote belasting op de spier. Dit kan zijn bij het aanzetten voor een sprint, maar ook bij het aanzetten voor een sprong. Een zweepslag kan echter ook ontstaan wanneer je gewoon aan het wandelen bent. Men beschrijft het gevoel bij een zweepslag vaak alsof er iemand tegen de kuit trapt. Sommige mensen ervaren ook een ‘knappend’ gevoel of geluid. Daarna voelt men een scherpe pijn in de kuit. Het is afhankelijk van de mate van de scheuring of men nog op het aangedane been kan staan. Er kan een bloeduitstorting en zwelling ontstaan. De eerste dagen na de scheuring is het belangrijk de spier rust te geven. Hou je been hoog en leg eventueel een drukverband aan. Beweeg je voet en knie wel onbelast om de bloedcirculatie van het onderbeen te bevorderen. De herstelduur is afhankelijk van de grootte van de scheuring. Wanneer er enkele spiervezels gescheurd zijn, hoeft het herstel maar twee weken te duren. Bij een grotere spierscheuring kan het herstel zes tot tien weken duren.

 

Schouderblessure

Bij padel maak je natuurlijk herhaaldelijk veel bewegingen vanuit je schouder. Het risico op schouderblessures is bij padel daardoor groter vergeleken met andere blessures. Het kan gebeuren dat er een pees ingeklemd raakt door herhaaldelijk een verkeerde beweging te maken. Dit wordt ook wel een impingement van de schouder genoemd. Soms is hier een operatie voor noodzakelijk om de inklemming te verwijderen. Vaak ligt de oorzaak bij dit soort schouderblessures bij een verkeerde training, houding of verkeerde techniek. Een fysiotherapeut kan je voor deze blessure behandelen. Na een revalidatie is een rustperiode belangrijk om met een trainer te kijken naar je techniek. Misschien dat je houding aangepast moet worden om schouderblessures te voorkomen. Daarnaast kan je een speciale schouderbrace dragen voor extra ondersteuning. Een brace zorgt ervoor dat je een betere houding aanneemt en de druk op je schouder beter wordt opgevangen. Je kan zo padelblessures in de schouder voorkomen.

Hielblessure

Een andere veelvoorkomende padelblessure is een hielblessure. Dit wordt ook vaak een hielspoor genoemd, maar meestal gaat het om een ander soort blessure aan de hiel. Bij deze blessure krijg je last van een scherpe pijn aan de onderkant van de hiel. Meestal merk je de pijn vooral als je in de ochtend uit bed stapt of ‘s avonds voor het slapen gaan. Het is bij een hielblessure vooral belangrijk om eerst rust te nemen en de hiel te koelen. Als de ergste pijn verdwenen is kan je langzaam weer beginnen met padellen. Eventueel kan je overwegen om speciale inlegzolen in je padelschoenen te gebruiken. Deze geven wat meer demping en kunnen blessures voorkomen. Zorg er daarnaast voor dat je altijd goede padelschoenen aanschaft. Deze zorgen voor de juiste demping en ondersteuning tijdens het spelen van padel.

Ook zorgt de aanschaf van een padeltas voor de juiste ondersteuning bij het meenemen van het verschillende materiaa, zoals: padel rackets, padel kleding, padelballen of accessoires.