Je weet het zeker, een padelbal is hetzelfde als een tennisbal. Mooi niet dus! Er zit wel degelijk verschil tussen een tennisbal en een padelbal. Als je de ballen naast elkaar legt, lijkt het er op het eerste oog op dat de ballen identiek zijn. Maar dat is dus niet het geval. Het zit ‘m vooral in de volgende dingen:

Afmeting

Eén van die verschillen is dat een padelbal kleiner van stuk is. Het scheelt niet veel, maar toch iets. Deze moet namelijk minimaal 6,35 en maximaal 6,77 centimeter groot zijn. Bij een normale tennisbal ligt de minimale afmeting op 6,54 en de maximale afmeting op 6,86 centimeter. Een verschil dus van 0,09 centimeter.

Balsnelheid

Veel mensen denken dat een padelbal minder hard gaat dan een normale tennisbal. En dat is ook zo! Een padelbal gaat een stuk trager. Dit heeft alles te maken met de lagere druk. Hierdoor krijgt de bal bij het slaan minder vaart mee en stuitert de bal minder hoog op.
Deze aspecten maken padel tot een erg leuke sport! De sport wordt er namelijk intensiever, krachtiger en spectaculairder door.

Vulling

Padelballen zijn gasgevuld, terwijl er op het gebied van tennisballen naast gasgevulde ook drukloze ballen bestaan. Dat is bij padel niet zo. Gasgevulde ballen voelen wat zachter en dus comfortabeler aan. Je hebt meer controle doordat de bal wat langer contact heeft met het racket. Je kunt de bal dus beter sturen. Gasgevulde ballen worden echter wel sneller zacht. Merk je dat de bal zachter wordt en niet meer goed stuitert? Dan is het tijd voor nieuwe ballen.

Officiële ballen

We raden het af om met normale tennisballen padel te spelen. Dit om de simpele reden dat het spelletje hierdoor flink verandert. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je gaat toch ook niet met een normale voetbal een potje zaalvoetbal spelen?

Andersom hetzelfde geval, speel geen tennis met een padelbal. Het is belangrijk dat je een bal kiest die officieel hoort bij de sport die je beoefent. Hierdoor wordt het tennissen of padellen een stuk leuker en aantrekkelijker.

Schaf hier je nieuwe padelballen aan!