De grip is een belangrijk onderdeel van een padelracket en heeft invloed op jouw spel. Vrijwel alle padelrackets hebben een standaard grip, echter kan het per merk iets afwijken. Voor de meeste spelers is de standaard grip wat te smal.

Veel (beginnende) spelers halen hun nieuwe padel racket uit de verpakking en beginnen meteen te spelen, zonder veel aandacht te besteden aan de grip. Echter is de grip van wezenlijk belang, het is immers de enige verbinding tussen het racket en de speler. Het is het handvat dat je vasthoudt tijdens het spelen, en het heeft invloed op zowel het comfort als de prestaties. Bovendien kan een goed gekozen overgrip ook trillingen absorberen, waardoor de belasting op je arm wordt verminderd en het risico op blessures afneemt.

Gevolgen van een onjuiste gripmaat voor padel

Een te smalle grip dwingt je om meer druk uit te oefenen om het racket goed vast te houden en te controleren. Je gaat daardoor meer knijpen in je handvat. Dit kan leiden tot snellere vermoeidheid in de hand en de pols, evenals een verhoogd risico op pols- en elleboogblessures. Een te smalle grip, samen met een verkeerde techniek, is de belangrijkste oorzaak van wat bekend staat als “padelleboog” (tenniselleboog).

Een te dikke grip geeft hetzelfde effect als een te smalle grip. Met een te dikke grip heb je het idee dat het racket sneller uit je hand vliegt bij een slag. Daardoor ga je ook meer in je racket knijpen met als gevolg dat de kans op blessures sterk verhoogd wordt.

Hoe meet ik mijn juiste gripmaat?

Omdat iedereen heeft een andere handgrootte heeft, zou iedereen met een andere gripmaat moeten spelen. Maar wat is voor jou de juiste padel gripmaat? Een makkelijke manier om het te meten is om het racket als een hamer vast te houden en te checken of er voldoende ruimte zit tussen je vingertoppen en de onderkant van je duim. Dit kun je checken met de wijsvinger van je andere hand.

Overgrips voor padel

Overgrips hebben niet als doel je gripmaat te vergroten. Het zorgt er ook voor dat je racket beter in je hand blijft en absorbeert vocht zodat je racket niet uit je handen glijdt. Ook vermindert het trillingen zodat er minder belasting op je pols en arm komt. Dit vermindert de kans op blessuren. Bekijk hier onze collectie grips!

Een overgrip op je racket plaatsen

Het is relatief eenvoudig om een overgrip om je padelgrip te plaatsen. Bekijk onze video over het plaatsen van je overgrip hier: