Dat lichaamsbeweging gezond is, weten we inmiddels allemaal. Keer op keer duiken er in de media berichten op over onderzoeken die dat bevestigen. Regelmatige matig intensieve lichaamsbeweging gaat gepaard met sterkere botten en een lager risico op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Onderzoek wijst ook uit dat van alle sporten padel een gezonde keuze is. Hetzelfde geldt voor tennis.

Maar wat zijn dan precies die gezondheidsvoordelen van tennis of padel? We zetten ze hieronder op een rij. 

1: Slank met padel

Padel is een uitstekende manier om vet te verbranden. Niet alleen tijdens het sporten, maar ook nog enige tijd daarna. Onderzoek bevestigt dan ook dat padellers een lager lichaamsvetpercentage hebben dan minder actieve mensen.

2: Goed voor hart en bloedvaten

Padellen heeft een positief effect op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Zo verbetert padellen de verhouding tussen het slechte LDL- en het goede HDL-cholesterol in het bloed. Als je weet dat de vetsamenstelling van het bloed één van de belangrijkste voorspellers is van hart- en vaataandoeningen, kun je je voorstellen dat dit grote winst is. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat padellen leidt tot een lagere bloeddruk, een betere longfunctie en een gezonder lichaamsgewicht. Ook dat is van belang voor het risico op hart- en vaataandoeningen. Dat je door padellen ook diabetes onder controle kunt houden, komt het hart en de bloedvaten ten slotte ook ten goede.

3: Zoet voor ‘suiker’

Padellen verkleint de kans op diabetes (suikerziekte) en helpt mensen met diabetes type II hun ziekte onder controle te houden. Dat komt doordat lichaamsbeweging ervoor zorgt dat je lichaamscellen gevoeliger worden voor insuline en daardoor glucose beter kunnen opnemen.

4: Sterke botten

Een goede manier om je botten te verstevigen – en het risico op botontkalking te verkleinen – is een sport te beoefenen die je botten belast. Denk bijvoorbeeld aan joggen of wandelen. Die sporten worden dan ook vaak geadviseerd. Nog effectiever dan joggen of wandelen is padellen. In de padelsport worden zowel je armen als je benen belast. Onderzoek wijst dan ook uit dat padellers gezondere botten hebben. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen in alle leeftijdscategorieën. En dat geldt niet alleen voor diegenen die al van jongs af aan padellen; ook als je pas later in je leven met padel begint, profiteren je botten daarvan.

5: Beter uithoudingsvermogen

Onderzoek wijst uit dat padellers gemiddeld een relatief beter uithoudingsvermogen hebben. Dat betekent dat je door regelmatig te padellen steeds beter in staat zult zijn om lichamelijke inspanningen gedurende langere tijd vol te houden. Je raakt met andere woorden minder snel vermoeid.

6: Sterke en flexibele spieren

Padellers moeten regelmatig hun spieren ver uitrekken om nog net de bal te kunnen slaan. Hoe vaker je dat doet, hoe flexibeler je wordt. Padellen draagt dan ook bij aan de flexibiliteit van je spieren. En niet alleen dat. Natuurlijk worden je spieren door het padellen ook sterker. Vooral de beenspieren, maar ook de romp en armspieren worden getraind.

7: Goed voor je immuunsysteem

Padel vergroot je weerstand tegen ziektes. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die actiever zijn een sterker immuunsysteem hebben. En hoe intensiever je beweegt, hoe beter je immuunsysteem functioneert. Je bent daardoor minder vatbaar voor verkoudheden, griepjes en andere (ook ernstiger) ziektes.

8: Reactievermogen, snelheid, wendbaarheid en evenwicht

Daar komt de bal: je moet snel reageren, draaien, versnellen en slaan. Keer op keer. En oefening baart kunst. Van padellen word je sneller en wendbaarder. Wist je dat je tijdens het spelen van één punt – dat duurt zo’n 10 seconden – gemiddeld wel vijf keer van richting verandert? Het spreekt voor zich dat ook je evenwicht hierbij een belangrijke rol speelt.

9: Grove en fijne motoriek

Padel is goed voor je grove en fijne motoriek. Niet alleen de grote spiergroepen, ook de kleine spieren worden aan het werk gezet. Ze worden daardoor niet alleen sterker, maar je lichaam leert ook om de spieren gedoseerd en in samenhang te gebruiken. Ook goed voor je coördinatievermogen dus. Specifiek ook de oog-handcoördinatie blijkt door padel te verbeteren.

10: Psychologische voordelen

In gesprekken en artikelen over de gezondheidsvoordelen van sport ligt het accent meestal op de fysieke voordelen. Maar padellen is ook uitermate goed voor de mentale en emotionele gezondheid. Ook dat heeft de wetenschap inmiddels wel bewezen. Lichaamsbeweging verzacht bijvoorbeeld de symptomen van stress. Maar wist je ook dat intensieve lichaamsbeweging, zoals padel, ervoor zorgt dat je meer cellen aanmaakt in de hippocampus, een klein gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het leren en het geheugen? Dat kan bijvoorbeeld een verklaring zijn voor de samenhang tussen wiskundeprestaties en de fysieke fitheid bij kinderen, zoals onderzoek heeft aangetoond. Lichaamsbeweging komt ook je stemming ten goede. Bekend is dat sporten de klachten van depressieve mensen kunnen verminderen. Onderzoek laat ook zien dat padellers – ook in vergelijking met andere sporters – beter scoren op vitaliteit, optimisme en zelfwaardering. Daarentegen scoren ze lager op somberheid, boosheid, verwarring, bezorgdheid en spanning.

Kortom, zo gezond is padel!