Koning Winter is weer in het land en dat betekent dat we vaker te maken krijgen met regen of vorst. Meestal is het geen probleem om in de regen of bij vorst te spelen, maar als een baan erg nat of glad is raden we aan om niet te spelen. Er kan hoe dan ook niet gespeeld worden als er sneeuw op de baan ligt. 
Bij opdooi kun je op de meeste padelbanen wel gewoon spelen. Dit komt door de aanwezigheid van de gebonden ondervloer als voorschrift van gecertificeerde banen. Het kan voorkomen dat de baan tijdelijk iets natter is of aanvoelt door het minder snel wegzakken van het smeltwater. 

Waar moet je rekening mee houden als je buiten padelt met winters weer?

Kleed je warm aan

Wanneer je besluit om lekker buiten te gaan padellen, zorg er dan voor dat je je warm aankleedt. Bij voorkeur thermokleding onder bijvoorbeeld je trainingspak. Sommige padellers kiezen ervoor om ook handschoenen te dragen. Je hebt echter wel wat minder grip dan wanneer je zonder handschoenen speelt.

Gladde baan

Houd er rekening mee dat de baan door de regenval en/of vorst glad is. Padelschoenen met veel grip zijn aan te raden (ook met mooi weer overigens). Ook zal de bal doordat het nat wordt minder hoog opstuiteren. Zorg ervoor dat je nog meer door de knieën gaat en een stap extra naar de bal maakt.

De wanden

De wanden zullen bij deze weersomstandigheden vaker nat, beslagen of zelfs bevroren zijn. Dit heeft veel invloed op het spel. De bal glijdt sneller naar beneden of stuitert niet zo hoog op als dat je gewend bent met droog weer. Vooral als er veel spin aan de bal zit, zal de bal na het raken van de wand vaker ‘dood’ vallen. Probeer onder deze omstandigheden verdedigend de wand veelal te vermijden. Mocht de bal toch via de wand in het spel blijven, zorg er dan voor dat je dieper door je knieën gaat en je racket nog lager/eerder voor te bereiden.

Mocht het mogelijk zijn, kun je wanden voor aanvang droogmaken met een vloertrekker. Dit zal erg veel helpen tijdens het spelen.

Tips tijdens het spelen

Serveren: de bal stuitert wat minder hoog op als je meer slice speelt. Ook een service richting het glas zal voor de ontvanger moeilijk zijn om te verwerken.
Wanneer je een lekker potje wil spelen, raden we aan om de service vooral als middel te gebruiken om de bal in het spel te houden. Zo krijg je wat meer rally’s.

Lobben: de lob is een belangrijk wapen in het padel. Een goede lob zorgt ervoor dat je het net verovert. Vooral met mindere weersomstandigheden is een goede lob een van de beste opties. Het verdedigende spel is met een vochtige baan een stuk moeilijker.

Smashen: de bal wordt tijdens het spelen zwaarder doordat het vocht van de baan opneemt. Je zult de bal met een smash niet of nauwelijks uit de kooi of terug op jouw helft slaan.  Een smash met minder snelheid zal effectiever zijn, ook omdat de bal minder opstuitert.

Netpositie: probeer zo snel mogelijk het net te veroveren. Omdat de wanden niet meewerken is de aanval de beste verdediging. Probeer je volleys zo diep mogelijk weg te leggen zodat je tegenstander in de problemen komt bij de wanden.

Wanneer je met bovenstaande rekening houdt, kun je dus prima buiten padellen. Vooral met nieuwe ballen moet het helemaal goed komen!

Veel plezier!