Elke padelspeler krijgt bij aanmelding een speelsterkte en rating voor padel. De KNLTB zorgt er door middel van het Dynamisch Speelsterkte Systeem (DSS) voor dat je wedstrijden kunt spelen tegen spelers van hetzelfde speelniveau. Zo zorgen we ervoor dat padel leuk en spannend blijft! Jouw padelrating kun je vinden als je inlogt op ‘MijnKNLTB’.

Wat is het verschil tussen speelsterkte en rating?

Je speelsterkte is een heel getal van 1 t/m 9. Een beginnende speler krijgt een 9 en een professionele speler een 1. De speelsterkte wordt gebruikt voor de opstelling in de competitie en het inschrijven voor toernooien. Op die manier speel je tegen gelijkwaardige tegenstanders. Je speelsterkte wordt aan het einde van elk seizoen bepaald aan de hand van je rating. Je nieuwe speelsterkte wordt in november gecommuniceerd, maar treedt pas het volgende jaar in werking en geldt het volledige jaar van januari tot december. 

Je rating is een getal met vier cijfers achter de komma. Na elke officiële wedstrijd wordt dit getal aangepast. Je rating verandert dus gedurende het jaar. Het wordt tijdens het seizoen gebruikt voor je precieze plaatsing in een toernooi, zodat de beste spelers de grootste kans hebben elkaar in de finale tegen te komen. Ook kun je door middel van je rating gedurende het seizoen je eigen voortgang volgen. Je rating bepaalt uiteindelijk jouw nieuwe speelsterkte voor het volgende jaar.

Hoe wordt jouw rating bepaald?

In het nieuwe systeem is het eenvoudig: elke wedstrijd die je speelt, heeft effect op je rating. Bij winst stijgt je rating, bij verlies daalt je rating. Hierbij geldt een boven- en ondergrens, waardoor je niet ineens heel hard kan stijgen of dalen.

Hoeveel je rating stijgt of daalt verschilt per tegenstander. Stel: je speelt tegen iemand met een mindere rating dan jij. De verwachting dat je wint, is groter dan dat je verliest. Dus als je wint, stijgt je rating in verhouding minder dan als je wint van iemand met een betere rating.

Hetzelfde geldt omgekeerd bij een verloren wedstrijd. Als je verliest van iemand met een betere rating dan jij, dan daalt je rating in verhouding minder dan als je verliest van iemand met een mindere rating.

Bij padel worden het gemiddelde van de ratings van het koppel gebruikt. Bij winst of verlies krijgen de koppels dezelfde stijging of daling.